SINDROM ODVISNOSTI OD ALKOHOLA


Sindrom pomeni skupino ali skupek znakov, ki oznacujejo odvisnost od alkohola. Ni nujno, da so vsi znaki vedno prisotni ali pa enako izraženi, pa kljub temu pokažejo, da ima posameznik težave z alkoholom ali pa je že od njega odvisen..

Ti znaki so:

1. Zoženje pivskega repertoarja.

To pomeni, da postanejo pitje ali pivske navade posameznika, ki je odvisen od alkohola, vedno bolj enolicne. Ponavadi zacne piti na istem kraju, z istimi ljudmi, ob istem casu, isto pijaco in podobno.

2. Prevladovanje vedenja, usmerjenega v iskanje priložnosti za pitje.

Posameznik se vedno "znajde" v družbah, ki pijejo, ne uide jim nobeno proslavljanje, nikoli se ne odrecejo povabilu na "kozarcek", ipd..

3. Povecana toleranca ( prenosljivost, koliko ga nekdo "prenese" ) do alkohola.

Toleranca je dvisna od razlicnih dejavnikov in se lahko spreminja. Razlicna je tudi pri nealkoholikih. Nekateri prenesejo vec alkohola brez znacilnih znakov pijanosti, drugim je dovolj že manjša kolicina, da zapadejo v pijanost. Med razvojem alkoholne bolezni je toleranca do alkohola razlicna.

- na zacetku alkoholne bolezni toleranca postopoma narasca kar pomeni, da za enak ucinek alkohola na možgane mora posameznik popiti vedno vecje kolicine alkohola.

- toleranca nato dolgo casa, vec let, ostane nespremenjena.

- na koncu alkoholne bolezni, to je v zadnji fazi odvisnosti, toleranca pada, kar pomeni, da za enak ucinek alkohola na mozgane potrebuje posameznik vedno manj alkohola. Predvsem zaradi okvare jeter. Tudi možganske okvare ( npr.: pretres možganov, razne vnetne bolezni možganov ) znižajo toleranco do alkohola.

4. Abstinencni znaki.

To je skupina znakov, ki se pojavljajo po prenehanju uživanja alkohola ali pa takrat, ko je v krvi pivca manj alkohola (npr:. zjutraj ).

Ti znaki so:

- tresenje ( tremor ) rok ali celega telesa je eden najizrazitejših znakov že hude odvisnosti od alkohola. Pivci kmalu spoznajo, da lahko tresenje preženejo s primerno kolicino zaužitega alkohola.

- siljenje k bruhanju in kolcanju sta precej pogosta abstinencna znaka.

- tudi znojenje, še posebno velja to za nocno, je poleg tresenja eno od pogostih znamenj abstinencne krize.

- custvene motnje, kot so stanja napetosti, razdražljivosti, nemira ali "živcnosti".

- nespecnost oziroma motnje spanja.

5. Izogibanje abstinencnim znakom.

Pivec se izogne abstinencnim znakom s tem, da popije doloceno kolicino alkohola ( predvsem jutranje pitje, ko pivec komaj caka, da pride do "svoje" jutranje "doze" ). Sem spada tudi "dolivanje".  Ko pivcu zacne upadati nivo alkohola v krvi, oziroma v možganih ga popije ravno toliko, da se mu kolicina alkohola ponovno dvigne na željeno in potrebno raven.

6. Zavedanje siljenja k pitju alkohola.

Gre za obcutek hude žeje, prav siljenja k pitju.

7. Okvarjena kontrola nad kolicino popitega alkohola.

Lahko gre za slabo, nezadostno kontrolo ali popolno izgubo kontrole. To pomeni, da ko posameznik s to okvaro zacne piti, popije dosti vec ali pije dlje casa, kot je nameraval ali kot si je v resnici želel.

8. Ponovno pitje po daljšem casovnem obdobju abstinence.

 

Dovolj je že eden izmed naštetih simptomov, znakov  pri posamezniku, ki kažejo na to, da gre za zelo hude težave v zvezi z alkoholom, najveckrat že za odvisnost.

 

Ce imate težave v zvezi z alkoholom, odvisnostjo ali odvisniškim vedenjem, vam lahko pomagamo, svetujemo in zdravimo. Tudi anonimno.

Za vec informacij pišite na e-mail:

stanislav.losdorfer@amis.net

NAZAJ

 

 
    SLOhosting.com priporoča :